Ufuk Avrupa Programı Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmacıları için Küme 5 Enerji Alanı Çağrıları

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Ufuk Avrupa Programı kapsamında Küme 5 Enerji alanında açılan ve SSH (Social Sciences and Humanities) vurgusu olan Enerji Arzı ve Enerji Kullanımı konulu çağrıların bağlantı adresleri ve kapsamları aşağıda yer almaktadır.

Programa başvurular 21 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kapanacaktır.

 
Çağrı Başlığı  SSH unsuru
HORIZON-CL5-2024-D3-02-06 Innovative, Community-Integrated PV systems Bu çağrı başlığı, ilgili araştırma faaliyetlerinin toplumsal etkisini artıran anlamlı etkiler üretmek için SSH disiplinlerinin etkili katkısını ve SSH uzmanlarının ve kurumlarının katılımının yanı sıra ilgili SSH uzmanlığının (sosyal inovasyon dahil) dahil edilmesini gerektirir. Çağrı kapsamında, özellikle aktif vatandaş katılımını sağlayan yeni araçlar, fikirler, gibi yöntemler ile sosyal yeniliklerin (inovasyonun) de dikkate alınması istenmektedir.
HORIZON-CL5-2024-D3-02-10 Market Uptake Measures of renewable energy systems Proje önerilerinde, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerden katkı sunması istenmektedir. İlgili durumlarda, yerel, bölgesel özellikler, sosyo-ekonomik, cinsiyet, mekansal ve çevresel yönler, bir yaşam döngüsü perspektifinden ele alınmasının gerekliliğin altı çizilmektedir. 
HORIZON-CL5-2024-D3-02-11 CCU for the production of fuels Proje önerilerinde ilgili son kullanıcılar ve toplumsal paydaşların (sivil toplum kuruluşları, non-profit kuruluşlar ve yerel dernekler gibi) belirlenmesi ve onların endişe ve ihtiyaçlarının anlaşılması, ele alınması istenmektedir. Bu kapsamda sunulan önerilerin, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerden uygun teknikler ve yöntemleri kullanılarak analizlerde bulunması ve önerilen çözümlere ilişkin toplumsal etki hakkında farkındalık oluşturulacak, geri bildirim alınacak ve toplumun önerilen çözümlere hazır olma düzeyi ilerletilecek çalışmalar gerçekleştirmesi beklenmektedir.
HORIZON-CL5-2024-D3-02-12 DACCS and BECCS for CO2 removal/negative emissions Sunulacak proje önerilerinin aynı zamanda düzenleyici veya politika girişimleri açısından kabul edilebilirlik ve farkındalığın önündeki sosyo-ekonomik ve politik engelleri de araştırması ve döngüsellik ile kaynakların en iyi kullanımı hususlarını içermesi istenmektedir.
HORIZON-CL5-2024-D4-02 04 Design for adaptability, re-use and deconstruction of buildings, in line with the principles of circular economy (Built4People Partnership) Proje önerilerinin, yerel ve bölgesel değer zincirlerinde, özellikle işgücü uygulamaları ve becerileri açısından yeniliğin sosyal kabul edilebilirliğine yönelik katılımcı yaklaşımlara dayalı çözümler sağlaması beklenmektedir. Bu çağrı başlığı, ilgili araştırma faaliyetlerinin toplumsal etkisini artıran anlamlı etkiler üretmek için SSH disiplinlerinin etkili katkısını ve SSH uzmanlarının ve kurumlarının katılımının yanı sıra ilgili SSH uzmanlığının (sosyal inovasyon dahil) dahil edilmesini gerektirir.
HORIZON-CL5-2024-D4-02-05 Digital solutions to foster participative design, planning and management of buildings, neighbourhoods and urban districts (Built4People Partnership) Proje önerilerinin, vatandaşları (farklı cinsiyet ve sosyal özellikleri kapsayan), son kullanıcıları, kentsel gelişim projelerinin tasarımı, planlanması ve yönetiminde yer alan diğer ilgili paydaşları dijital çözümün geliştirme sürecine dahil etmesi istenmektedir. Bu çağrı başlığı, ilgili araştırma faaliyetlerinin toplumsal etkisini artıran anlamlı etkiler üretmek için SSH disiplinlerinin etkili katkısını ve SSH uzmanlarının ve kurumlarının katılımının yanı sıra ilgili SSH uzmanlığının (sosyal inovasyon dahil) dahil edilmesini gerektirir.


Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.