DOKA Destekleri

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Destekleri
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), TR90 Düzey 2 Doğu Karadeniz Bölgesi’nin (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illeri) kalkınma sürecinin hızlandırılması ve bölge için kritik öneme sahip faaliyetlerin hayata geçirilmesi amacıyla destek sağlamaktadır. 

Başvurular Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden (https://kaysuygulama.sanayi.gov.tr) online olarak alınmaktadır. Proje teklifleri için son teslim tarihi ve saati, programlar için hazırlanmış olan başvuru rehberlerinde yer almaktadır. Projeler ile ilgili formlara 
buradan ulaşabilirsiniz.
 
DOKA tarafından sağlanan mali ve teknik destekler; proje teklif çağrısı ile verilen destekler, fizibilite desteği, teknik destek ve güdümlü proje desteğidir.

Açık desteklere 
buradan ulaşabilirsiniz.
 

Proje Teklif Çağrısı
Proje teklif çağrısı, belirli bir destek programı kapsamında, nitelikleri net bir şekilde belirlenmiş olan potansiyel başvuru sahiplerinin, önceden belirlenen konu ve koşullara uygun olarak proje teklifi sunmaya davet edilmesidir. Proje teklif çağrısının ayrıntıları proje teklif çağrısına çıkıldığında ilan metninde ve başvuru kılavuzunda yer almaktadır.

Fizibilite Desteği
Ajans, bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine, bölgenin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirilmesi ile ilgili projelerin fizibilite çalışmalarına doğrudan mali destek verebilmektedir. Bu destek türünde proje teklif çağrısı usulü uygulanmaz.

Fizibilite desteği kapsamında sunulan projenin aşağıdaki kriterlerden en az biriyle uyumlu olması gerekmektedir.
• Bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılmasına yönelik olması,
• Bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesine katkı sağlaması ve 
• Bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesinin geliştirmesini hedeflemesi.

Fizibilite desteği kapsamında yararlanıcı, sözleşme yükümlülüklerini en fazla bir yıl içerisinde tamamlayarak fizibilite raporunu ajansa sunar. Uygulama süresi, sözleşmenin imzalandığı günden bir gün sonra başlamaktadır.


Teknik Destek
Teknik destek, eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi kurumsal nitelikli ve kapasite geliştirici faaliyetler şeklinde sağlanabilir. Teknik destek kapsamında yararlanıcı kuruluşa herhangi bir doğrudan mali destek verilmez. Destek faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli çalışma materyalleri ile eğitim, çalıştay vb. çalışmaların organizasyonuna ait harcamalar ve gereklilikler yararlanıcı veya ortağı tarafından sağlanır.

Teknik destek başvuruları sürekli olarak alınmaktadır. Ancak, başvurular ikişer aylık dönemler halinde değerlendirilir. Bu dönemler; Ocak-Şubat, Mart-Nisan, Mayıs-Haziran, Temmuz-Ağustos, Eylül-Ekim ve Kasım-Aralık dönemleridir. 
Ajans tarafından sağlanacak teknik destek; Ajans tarafından yayınlanan herhangi bir proje teklif çağrısı ile ilişkilendirilmemek koşuluyla, yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek çalışmaları kapsamak zorundadır. Ajans aynı proje veya faaliyet için, mali destek veya teknik destekten sadece birini sağlayabilir. Ancak güdümlü projeler için bu hüküm uygulanmaz. 

Teknik destek kapsamında faaliyetler, üç aylık uygulama süresini aşamazlar. 


Güdümlü Proje Desteği
Güdümlü projeler, proje teklif çağrısı yöntemi uygulanmaksızın; bölge planında öngörülen öncelikler doğrultusunda, konusu ve koşulları Ajans öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenen özel nitelikli model projelerdir. Ajans, fizibilitesi Bakanlık tarafından onaylanmış güdümlü projelere destek sağlayabilir. Ajans projenin genel çerçevesini ve uygulanacak alanı belirledikten sonra projeyi uygulayacak muhtemel aktörleri de tespit etmektedir. Bu tür desteklerde üniversite, kamu kesimi, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklıkları teşvik edilir. Güdümlü proje desteğini (GPD) diğer mali destek yöntemlerinden farklı kılan esas unsur, Ajansın öncülüğü ile başlatılmış ve geliştirilmiş olmasıdır. Bu kapsamda; Ajans, ilk fikri oluşturma aşamasından itibaren genel çerçevesini ortaya koymuş olduğu projeyi uygulayacak muhtemel aktörleri belirlemek için gerekli koordinasyonu yürütür. 

Güdümlü projelerin uygulama süresi, sözleşmenin imzalandığı günden bir gün sonra başlar ve proje süresi en fazla 2 yıldır.