09 Ekim 2024 Çarşamba
Çağrının Amacı
Ufuk Avrupa, Avrupa Biyoçeşitlilik Ortaklığı (BiodivERsA+) kapsamında açılan 2024 yılı "Biyoçeşitlilik ve Dönüştürücü Değişim - BiodivTransform" başlıklı çağrının ana amacı, biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için dönüştürücü değişim ile eyleme geçirilebilir bilgi üretilmesidir. Dönüştürücü değişim, mevcut çözümlerin ya da işlemlerin değiştirilerek düzenlenmesi yaklaşımından öte sorunlara sebep olan temel nedenlerin ve toplumsal yapıların değiştirilmesine odaklanmaktadır. Biyoçeşitlilik korunumu ve sürdürülmesi açısından dönüştürücü değişimin ise biyoçeşitlilik, temiz çevre ve iklim için entegre eylemlerin gerçekleştirilmesi ve sonuçların toplumlar için adil ve sürdürülebilir olması açısından katkı sağlaması beklenmektedir.
Çağrının Kapsamı
Çağrı kapsamında desteklenecek projelerin, biyoçeşitlilik korunumu açısından hem bilimsel hem de toplumsal etkilerinin yüksek düzeyde olması beklenmektedir. BiodivTransform ile toplumsal dönüşüme yönelik net bir bakış açısıyla bütünsel bir yaklaşıma sahip projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte, çağrı konusunda bilgi boşluğu bulunan noktalar ve odak konular uluslararası başvuru sayfası ve ulusal başvuru kuralları belgesinde örneklenmiştir.
Kimler Başvurabilir?
Bu çağrı kapsamında;
- Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları,
- Eğitim ve araştırma hastaneleri,
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar) başvuru yapabilir.
Proje yürütücülerinin;
- Üniversite personeli olmaları durumunda doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik derecesine sahip olmaları gerekmektedir.
- Kamu kurumları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.
- Projenin yürütüleceği kurumun (yükseköğretim kurumları, kamu kurumları veya özel kuruluşlar) kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
Proje ekibinde yer alacak araştırmacı veya danışmanların;
- En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
Proje Süresi: En fazla 36 ay
Proje Bütçesi: Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
- Proje başına 160.000 Avro’yu,
- Yürütücü kuruluş başına;
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 100.000 Avro’yu,
- Özel kuruluşlar için 160.000 Avro’yu aşamaz.
Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, çağrıya katılan en az üç farklı ülkeden fonlanacak olan üç farklı ortaktan oluşması gerekmektedir. Her ortak kendi ülkesinin fonlayıcı kuruluşu tarafından desteklenecektir.
Çağrı Takvimi:
- Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 08/11/2024(15:00, CET)
- 1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 15/11/2024 (17:30, TSİ)
- 1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 19/11/2024 (17:30 TSİ)
- 2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 11/04/2025
(15:00, CEST)
Başvuru Adresleri: