Hayvan Sağlığı ve Refahı 2024 Yılı Çağrısı

13 Mayıs 2024 Pazartesi

Hayvan Sağlığı ve Refahı konulu EUPAHW, Ufuk Avrupa alt alanlarından "Gıda, Biyoekonomi, Doğal Kaynaklar, Tarım ve Çevre Kümesi" alanı kapsamında desteklenmekte olan ve ülkemiz adına TÜBİTAK'ın da üye olarak yer aldığı, farklı ülkelerden bölgesel veya ulusal bazda araştırmalara destek veren 30 farklı fonlama kuruluşunun ve 60 Araştırma Merkezi ve Bakanlığın bir araya gelerek oluşturduğu bir Avrupa Ortaklığıdır. EUPAHW Ortaklığı; öncelikle gıda güvenliğine ve sağlıklı beslenmeye katkıda bulunacaktır. Ayrıca, EUPAHW, daha sürdürülebilir hayvancılık ve su ürünleri sektörlerine katkıda bulunarak, bu sektörlerin daha fazla ekonomik büyümesini ve kırsal kalkınmaya destek olmayı, su ve kara kaynaklarının daha sürdürülebilir kullanımına destek vermeyi amaçlamaktadır. 

Çağrının Kapsamı:
Açılan bu çağrı yeni ve gelişmiş teknolojiler geliştirmeye yönelik yenilikçi araştırmaları destekleyerek ve hem karada hem de suda yaşayan hayvanların hayvan sağlığı ve refahı konularında önleme, tespit, değerlendirme ve yönetim ile ilgili temel ve sosyoekonomik bilim sorularını ele alarak hayvan sağlığını ve refahını geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Stratejik Araştırma ve Yenilik Ajandasına (SRIA) ortaklık kapsamında aşağıda belirtilen çağrı konularındaki projelerinin desteklenmesi hedeflenmektedir:

Konu 1: Hayvan Sağlığı ve Refahında Önleme, Tespit Etme, Değerlendirme ve Yönetime Yönelik Yeni Teknolojiler
  • Sağlığın genomik boyutta takibinden ve gelişmiş hastalık teşhis yöntemlerinden yeni veya geliştirilmiş aşılara ve aşı platformlarına kadar değişen teknolojiler,
  • Hayvan refahını izlemeyi ve iyileştirmeyi amaçlayan yeni teknolojilerin geliştirilmesi, örneğin sensörlerin, karar destek araçlarının veya yenilikçi hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinin oluşturulması
Konu 2: Hayvan Sağlığı ve Refahına Yönelik Temel Araştırma
  • Öncelikli patojenler (önemli ekonomik kayıplardan veya insanlara bulaşma riskinin yüksek olmasından sorumlu bakteriler, parazitler, virüsler, mantarlar veya prionlar), konakçı mikrobiyomu ile etkileşimler, teşhisler, immünoloji ve refah göstergelerinin (normal davranış, olumlu duygusal durum, termal konfor, hareket kolaylığı, hastalığın olmaması) hakkında yeni bilgiler sunabilecek araştırmalar
Konu 3: Hayvan Sağlığı ve Refahı ve Toplum
  • Patojenlerin, yeni teknolojilerin veya iyileştirilmiş hayvan refahının çiftçileri, balıkçıları, su ürünleri yetiştiricilerini, tüketicileri veya üretim zincirini nasıl etkileyebileceğini inceleyen sosyal, ekonomik veya etik çalışmalar
  • Biyogüvenlik, refah algısı ve talep üzerindeki etkiler ile ilgili insan davranışlarına odaklanan çalışmalar ve çiftçiler ve üreticilerle iletişimi de kapsayan hayvan sağlığı ve refahı farkındalığını ve tanınmasını geliştirecek araştırmalar (yani politikaların kabul edilebilirliği, sürdürülebilir üretime geçişi kolaylaştırma).
Temel olarak aşağıdaki konulara odaklanan araştırmalar çağrı kapsamında değildir:
  • İnsan sağlığının iyileştirilmesi
  • Refakatçi hayvanlar
  • Gıda kaynaklı patojenler
  • AMR özellikle halk/insan sağlığına odaklanıyor
  • Hayvan sağlığı ve/veya refahını entegre etmeyen sosyo-ekonomik projeler
  • Yeni antimikrobiyallerin geliştirilmesi
Kimler Başvurabilir? 
Bu çağrı kapsamında;
  • Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, 
  • Eğitim ve araştırma hastaneleri, 
  • Kamu kurum ve kuruluşları, 
  • Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar) 
Proje yürütücülerinin; Üniversite personeli olmaları durumunda doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik derecesine sahip olmaları gerekmektedir.
Araştırmacı veya danışmanların; en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu yapılması zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir.

Proje Süresi: En fazla 36 ay

Proje Bütçesi:
Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
  • Proje başına 200.000 Avro’yu, 
  • Yürütücü kuruluş başına;
  • Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 100.000 Avro’yu,
  • Özel kuruluşlar için 200.000 Avro’yu aşamaz.
Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir. 
 
Başvuru Adresi: Konsorsiyumun birinci aşama İngilizce proje Uluslararası başvurusunun, https://eupahw.ptj.de/ sayfasında yer alan başvuru sistemi yoluyla, uluslararası proje koordinatörü tarafından yapılması gerekmektedir. Bu uluslararası başvurunun yanı sıra projede yer alan Türk kurum/kuruluşlar tarafından ayrıca TÜBİTAK’a, belirtilen tarihe kadar PBS üzerinden (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/) 1. aşama ulusal başvurusunun elektronik imzalı olarak yapılması gerekmektedir. 1. aşama öneriler ayrıca çağrıya katılan diğer ülkelerin fonlayıcı kuruluşları ve çağrı sekretaryası tarafından ön incelemeye alınacaktır.

Çağrı Takvimi


Çağrı ile ilgili uluslararası bilgilendirme webinarı 14.05.2024 tarihinde, saat 11:00’da gerçekleşecektir, aşağıdaki linkten webinara erişim sağlayabilirsiniz.
https://ptj-fzj.webex.com/ptj-fzj-en/j.php?MTID=m669724cf438b8df889daeecf7915753d

Ayrıca Türkiye’deki araştırmacılar için 20.05.2024 tarihinde, saat 10:00’da düzenlenecek olan bilgi gününe kayıt yaptırmak için https://forms.gle/JvkkzbzmKKqxVwGE7 adresinde yer alan kayıt formunu doldurabilirsiniz.

Çağrı hakkında daha detaylı bilgiye 
www.eupahw.eu  adresinden ulaşılabilirsiniz.

 
Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.