23 Aralık 2024 Pazartesi
Kişiselleştirilmiş Tıp için Avrupa Ortaklığı (European Partnership for Personalised MedicineEP PerMed), kişiselleştirilmiş tıp alanındaki araştırmalara ve yenilikçi yaklaşımlara destek verilmesini ve bu yaklaşımın uygulamaya geçmesini teşvik edilerek, sağlık sisteminin güçlendirilmesini hedeflemektedir.
Tüm proje önerilerinin inter-disipliner özellik taşıması, translasyonel işbirliğine dayaması ve kişiselleştirilmiş tıp yaklaşımını somut şekilde ortaya koyması gerekmektedir.
EP PerMed JTC2025 çağrısı kapsamında insan sağlığını ilgilendiren aşağıdaki konulardan bir veya birkaçını hedefleyen projelerin desteklenmesi hedeflenmektedir:
- İlaç/ilaç kombinasyonları ile ilişkili olarak multi-omik veriler kullanarak yeni farmakogenomik belirteçlerin belirlenmesi
- İlaç/ilaç kombinasyonunun sonuçlarını tahmin etmek için multi-omik veriler kullanarak farmakogenomik belirteçlerin validasyonu
- Farmakogenomik stratejiler kullanılarak, doğru dozun, tedavi etkinliğinin, advers ilaç yanıtının ve tedaviye yanıt vermeyen durumların belirlenerek, kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımının şekillendirilmesi (kombinasyon tedavileri de dahil)
Proje önerileri kapsamındaki araştırmalara aşağıdaki hususların da dahil edilmesi teşvik edilmektedir:
- Tedavi çıktıları ile ilişkili olarak genomik veri ile birlikte multi-omik veriler (epigenomik, transkriptomik, proteomic ve metabolomik). Temel hedef bir veya daha çok omik teknolojinin tedavi sonuçlarının optimize edilmesindeki önemini değerlendirmektedir.
- Hastanın tedavisine ilişkin bilgiler (reçeteli ve reçetesiz), doz, uyum.
- İlaç tedavisinin etkinliği, yan etkileri ve hasta tarafından raporlanan sonuçlar (klinik ve çevresel faktörler de dahil).
Çağrının Kapsamı:
- Tüm hastalık alanları çağrı kapsamına dahildir.
- Poligenik fetoniplerde ilaç yanıtı araştırmaları teşvik edilmektedir. İlaç-ilaç etkileşmelerine odaklanan projeler kapsam dışıdır.
- Yeni ilaçların klinik araştırmalarına odaklanan projeler kapsam dışıdır.
Kimler Başvurabilir?
Bu çağrı kapsamında;
- Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları,
- Eğitim ve araştırma hastaneleri,
- Kamu kurum ve kuruluşları,
- Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar) başvuru yapabilir.
Proje yürütücülerinin;
- Üniversite personeli olmaları durumunda doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik derecesine sahip olmaları gerekmektedir.
- Kamu kurumları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.
- Projenin yürütüleceği kurumun (yükseköğretim kurumları, kamu kurumları veya özel kuruluşlar) kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
Proje ekibinde yer alacak araştırmacı veya danışmanların;
- En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
Proje Süresi: En fazla 36 ay
Proje Bütçesi: Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
- Proje başına 200.000 Avro’yu,
- Yürütücü kuruluş başına;
- Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 125.000 Avro’yu,
- Özel kuruluşlar için 200.000 Avro’yu aşamaz.
TÜBİTAK 1071- Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Arttırılmasına Yönelik Destek Programı hükümleri doğrultusunda desteklenecektir.
Başvuru Süreci:
Çok ortaklı uluslararası konsorsiyumlar tarafından sunulacak proje önerilerinin destekleneceği JTC2025 Çağrısı iki aşamalı bir başvuru sürecine sahiptir. Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının (https://ptoutline.eu/app/eppermed2025) yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu (https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr) yapılması zorunludur.
Çağrı Takvimi:
- Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 18 Şubat 2025 (14:00, CET)
- 1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 28 Şubat 2025 (23:59 TSİ)
- 2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 17 Şubat 2025 (14:00, CEST)