Latin Amerika’ya Yönelik EU-CELAC 4. Proje Çağrısı Açıldı

03 Şubat 2022 Perşembe

Çağrı, EU-LAC (European Union - Latin America and Caribbean Countries) araştırma alanının desteklenmesine yönelik araştırmacıların hareketliliği, araştırma altyapılarına uluslararası erişim, küresel zorluklara birlikte çözümler bulma hedeflerine yönelik tematik işbirliklerinin tesisini hedeflemektedir. 

Platformun 4. çağrısına ülkemiz ile beraber Almanya, Avusturya, Bolivya, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, İspanya, İtalya, Kolombiya, Kosta Rika, Meksika, Panama, Polonya ve Uruguay katılım sağlamaktadır.

Biyoçeşitlilik/ekosistem, enerji, küresel sorunlar ve sağlık alanlarında sunulan proje önerilerinin destekleneceği çağrı kapsamında, büyük Ar-Ge altyapıları ile işbirliği yapılması özellikle planlanmaktadır. Çağrı kapsamındaki alanların detayları aşağıda listelenmektedir: 

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem 
  • Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Araştırma Altyapıları 
Küresel Sorunlar 
  • İklim bilimi, sosyal/beşeri bilimler ve diğer alanlar arasındaki etkileşimler ve entegrasyon 
  • Sosyal sorunları hedefleyen ortak dijital araştırma altyapısı 
Sağlık 
  • Kişiselleştirilmiş Tıp 
  • EU-LAC Bölgesel Merkezleri: Sağlık ve Hastalık için araştırma altyapılarının entegre edilmesi 
Enerji 
  • Üreticiler ve tüketiciler tarafından optimize edilmiş bir kullanım için enerji veri alanlarının birlikte çalışabilirliği / Araştırma Altyapıları 
Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun her iki bölgenin de temsil edildiği en az 2 farklı ülkeden 4 farklı kurumdan oluşması gerekmektedir. Çağrı kapsamında hazırlanacak ortak proje önerilerinde, uluslararası çağrı başvuru koşullarına uyma zorunluluğu bulunmaktadır. 

Kimler Başvurabilir? 
  • Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, 
  • Eğitim ve araştırma hastaneleri, 
  • Kamu kurum ve kuruluşları, 
  • Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar) 
 
Proje süresi: En fazla 36 ay olabilir.
Proje bütçesi: Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç; 
  • Proje başına 1.000.000 TL’yi, 
  • Yürütücü kuruluş başına; 
  • Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için 720.000 TL’yi, 
  • Özel kuruluşlar için 1.000.000 TL’yi aşamaz. 
Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları kabul edilen bütçeleri üzerinden %100 destek oranı ile desteklenecektir. 
Çağrı ve uluslararası başvuru ile ilgili ayrıntılı bilgilere 
çağrı sayfasından ve çağrı alanlarının detaylarına çağrı metni üzerinden erişilebilmektedir. Uluslararası başvuruların koordinatörler tarafından 28 Nisan 2022 tarihine kadar https://ptoutline.eu/app/eu-lac-2022 adresi üzerinden yapılması beklenmektedir.
Çağrı kapsamında ortak arayan araştırmacılarımızın 
ENRICH LAC Ortak Bulma Platformu’na ücretsiz kayıt olmaları mümkündür. Çağrı sonuna kadar açık olacak platform, çağrıya katılım sağlayan ülkelerdeki kurum ve kuruluşlar ile doğrudan bağlantı kurma imkânı sağlamaktadır. 
Çağrı sekretaryasına iletilecek uluslararası proje başvurularının yanı sıra projelerde Türkiye’den yer alacak araştırmacılar tarafından 2 Mayıs 2022 tarihine kadar 
https://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ bağlantısı üzerinden TÜBİTAK’a ulusal proje başvurusu yapılması zorunludur. Söz konusu çağrı kapsamında ülkemizden sunulacak proje önerileri, TÜBİTAK 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. Başvuru kurallarına uyulmaması durumunda başvurunun değerlendirmeye alınmadan iade edilmesi söz konusu olduğundan, başvuru öncesinde ulusal başvuru kurallarının detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Ulusal başvuru kurallarına buradan ulaşabilirsiniz.