03 Şubat 2025 Pazartesi
Amaç ve Kapsam:
LEAP-SE: Sürdürülebilir Enerji Alanında Avrupa Birliği (AB)-Afrika Birliği (AfB) Uzun Vadeli Ortak Araştırma ve İnovasyon Ortaklığı (AU-EU collaborative research and Innovation projects on sustainable Energy) kapsamında küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve enerjiye erişimin artırılması amacıyla sürdürülebilir enerji alanında yenilikçi araştırma ve geliştirme projeleri desteklenecektir.
Çıkılacak olan çağrılar kapsamında Afrika kıtası odaklı enerji teknolojilerinin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu ve dijital yeniliklerden yararlanarak akıllı şebekelerin güçlendirilmesi gibi konular teşvik edilecek olup bunun yanı sıra, toplumsal ihtiyaçlara yanıt veren, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği destekleyen enerji çözümlerinin geliştirilmesi ve karar alıcılar için uzun vadeli enerji senaryolarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, desteklenecek projeler, uluslararası bir hakem kurulu tarafından değerlendirildikten sonra, ülkelerin ulusal fonlama kuruluşları tarafından finanse edilecektir.
Bu kapsamda, LEAP-SE Ortaklığı tarafından çıkılacak olan çağrı konu başlıkları:
- Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının (YEK) Değerlendirilmesi ve YEK’in sürdürülebilir enerji senaryolarına entegrasyonu,
- Yenilenebilir enerji bileşenlerinin kullanım ömrü sonu ve ikinci kullanım ömrü yönetimi ve çevresel etkisi,
- Akıllı bağımsız sistemler,
- Şebeke dışı uygulama için akıllı şebekeler (farklı ölçekler),
- Tarım ve endüstride üretken kullanımlar için prosesler ve cihazlar,
- Öncelikli evsel kullanımlar için yenilikçi çözümler (temiz pişirme ve soğuk zincir),
- Yeşil Hidrojen üretimi ve kullanımı şeklinde olacaktır.
Kimler Başvurabilir?
Bu Çağrı, LEAP-SE hedeflerine katkıda bulunabilen tüm aktörlere (üniversiteler, araştırma enstitüleri, şirketler, özel sektör, STK'lar ve kamu otoriteleri dahil) yöneliktir.
Proje sunacak uluslararası konsorsiyumun, farklı AB Üye Devletleri veya Türkiye gibi Ufuk Avrupa Asosiye ülkelerinden en az iki, Afrika Birliği'ne üye iki farklı ülkeden ise en az iki bağımsız tüzel kişiliği haiz kuruluştan oluşması; en az bir ortağın her iki kıtadan çağrıya katılan ve fon almaya uygun ülkelerden olması; ortakların yarısının çağrıya katılan ve fon almaya uygun ülkelerden gelmesi ve en az birinin araştırma sektöründen, birinin ise özel sektörden olması gerekmektedir.
Her konsorsiyumda kurumsal araştırma sektöründen (akademik, kamu araştırma merkezi, kâr amacı gütmeyen kuruluş vb.) en az bir ortak ve katılımcı ülkelerden olan en az bir şirket ortak olarak bulunmalıdır.
Proje Bütçesi:
Bu 2025 çağrısının toplam bütçesi yaklaşık 10 milyon € olup, finansman sağlayan kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır ve bunun 3,5 milyon €'su Avrupa Komisyonunun katkısından sağlanmaktadır.
Çağrı Takvimi:
- Uluslararası proje önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 27/03/2025 (16:00, CET)
- 1.Aşama proje önerileri TÜBİTAK ulusal başvurusu için son tarih: 03/04/2025 (23:59 TSİ)
- 1.Aşama önerilerinin TÜBİTAK ulusal başvurusu e-imza süreçleri için son tarih: 07/04/2025 (23:59 TSİ)
- 2.Aşama önerilerinin Çağrı Sekretaryasına sunulması için son tarih: 11/09/2025 (16:00, CEST)