30 Mayıs 2024 Perşembe
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2237-Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programları 2024 yılı 2. dönem çağrıları açılmıştır.
Başvurular 28 Haziran 2024 saat 17:30’a kadar BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden alınacaktır.
1. TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı
Program kapsamında, ulusal ve uluslararası alanlarda bilime katkı sağlayacak gelişmeler ve çalışmalar hakkında bilgi edinilmesi, farklı disiplinlerden eğitici ve katılımcıların bir araya gelmesinin disiplinler arası ortak bilimsel çalışmalara altyapı oluşturması, katılımcıların çalışmalarının yönlendirilmesi, bilimsel gelişimlerine katkıda bulunulması, eğitim konularının çok boyutlu ve derinlemesine ele alınması, amacıyla yurt içinde düzenlenen teorik/uygulamalı bilimsel eğitim etkinlikleri desteklenmektedir.
Başvuru Koşulları
- Başvurunun, etkinliğin düzenleme kurulunda yer alan yurt içinde ikamet eden ve üniversite/eğitim ve araştırma hastanesi/araştırma enstitüsünde çalışan en az doktora eğitimini tamamlamış etkinlik yürütücüsü (gerçek kişi) tarafından yapılması,
- Etkinlik yürütücüsünün, eğiticilerin, katılımcıların ve düzenleme kurulu üyelerinin TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
- Etkinlik düzenleme kurulu üyelerinin yurt içinden en az 3 farklı üniversite/araştırma kuruluşu mensubu bilim insanından oluşması,
- Düzenlenecek etkinliğe ilişkin bilgilerin yer aldığı kendine özgü ve güncel bir internet sayfasının olması, (İnternet sayfasında etkinliğin düzenleme kurulu ve bilim kurulu üyeleri, etkinlikte görev alacak eğiticilerin kimlerden oluştuğu ile etkinliğin konusu, amacı, kapsamı, düzenleneceği yer ve tarih açıkça belirtilmelidir. Başka internet sayfalarındaki reklam, afiş, haber vb. duyurular özgün internet sayfası olarak kabul edilmez. Destek istenen etkinliğe ait belirtilen içeriklere sahip internet sitesinin ilgili başvuru döneminin kapanış tarihi itibarıyla tamamlanmış ve aktif olması zorunludur. Bu tarihten sonraki düzenlemeler değerlendirmeye alınmayacaktır.)
- Bir eğiticinin etkinlik süresince ücretli vereceği ders saati sayısının etkinlikteki toplam ders saati sayısının %25’ini aşmaması,
- Katılımcı sayısının en az 15 kişiden oluşması,
- Etkinliğin başlama tarihi ile ilgili başvuru dönemine ait son başvuru tarihi arasında en az 60, en çok 270 günlük bir süre olması, (Etkinlik düzenlendikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.)
- Etkinlik programının birbirini takip eden günler şeklinde planlanması, (Çevrimiçi etkinliklerde bu koşul aranmaz)
- Ders verecek eğiticilerin en az lisans derecesine sahip alanında uzman kişilerden oluşması,
- Eğitim alacak katılımcıların yurt içinde öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencileri ya da en az lisans derecesine sahip, üniversite/eğitim ve araştırma hastanesi/araştırma enstitüsü ya da Ar-Ge kuruluşunda çalışan araştırmacılardan oluşması,
- Katılımcıların etkinliklere en fazla 5 kez katılabilmesi, etkinliğe kabul edilecek katılımcıların seçiminde başarı kriterinin esas alınması, (2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve/veya 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programından destek almış/alıyor ise öncelik tanınır.)
- Etkinlik yürütücüsünün görev yaptığı kurumdan başvuruya konu etkinliği gerçekleştireceğine dair resmi yazı alınması. (Yazı içeriğinde etkinlik yürütücüsünün ve etkinliğin ismi açıkça belirtilmelidir) Üniversitelerde ve bağlı hastane/enstitülerde vb. kuruluşlarda görev yapan kişiler, Üniversite Rektörü veya Rektörün yetki verdiği üniversite yöneticisinden; Üniversitelere bağlı olmayan araştırma merkezlerinde/enstitülerinde görev yapan kişiler, Merkez Başkanı/Enstitü Müdürü’nden; Üniversitelere bağlı olmayan hastanelerde görev yapan kişiler Hastane Yöneticisi/Başhekim veya yetki verdiği Başhekim Yardımcısı’ndan resmi yazı almalıdır.
*Kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan protokoller kapsamında düzenlenen veya TÜBİTAK tarafından doğrudan desteklenen veya TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yüz yüze ya da çevrimiçi eğitimlerde 2. madde dışındaki başvuru koşulları aranmaz.
Etkinlik Süresi: Desteklenecek etkinliğin süresi 7 günü geçemez.
Destek Verilecek Etkinlikler
- Çağrı dönemlerinde desteklenen yüz yüze ya da çevrimiçi bilimsel eğitim etkinlikleri (kurs ve seminerler),
- Kamu kurum ve kuruluşlarıyla yapılan protokoller kapsamında düzenlenen veya TÜBİTAK tarafından doğrudan desteklenen veya TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen yüz yüze ya da çevrimiçi bilimsel eğitim etkinlikleri (kurs ve seminerler)
Desteklenmeyen Etkinlikler
- TÜBİTAK’ın kamu kurum ve kuruluşları ile yaptığı/yapacağı protokoller kapsamı dışında kalan kurum içi etkinlikler,
- Kişisel etkinlikler,
- Ticari amaçlı sertifika programları,
- Meslek edindirmeye yönelik kurslar.
Başvuru Adresi: http://e-bideb.tubitak.gov.tr/
Başvuru Belgeleri: Etkinlik bilgileri formu (etkinliğin amacı ve kapsamı, katılımcı listesi veya kriterleri, etkinliğin ve konaklamanın yapılacağı yer bilgisi, ayrıntılı etkinlik programı ve bütçesi, değişiklik bildirim formu, önceden yapılmış etkinliklere ilişkin bilgi, etkinliği destekleyen/etkinlikte işbirliği yapılan kuruluş bilgisi vb.)
Destek Üst Limiti: 195.000 TL
Bu programda; etkinlik yürütücüsü ücreti, yardımcı personel ücreti, ders ücretleri, etkinlik yürütücüsü, eğiticiler, yardımcı personeller ve katılımcılar için yol, iaşe, konaklama giderleri ve organizasyon giderleri için destek sağlanmaktadır.
2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programına ilişkin ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
2. TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı
Program kapsamında; TÜBİTAK’ın ulusal ve uluslararası programlarına yönelik Ar-Ge ve yenilik projelerinin nicelik ve niteliklerinin artırılması amacıyla düzenlenen teorik ve uygulamalı proje yazma eğitimleri desteklenmektedir. Bu doğrultuda, proje hazırlama sürecinde yer alan bilimsel yaklaşımlar, proje yönetimi, bütçelendirme, değerlendirme aşamasında göz önünde bulundurulması gereken hususlar ile araştırma projesi hazırlama tekniklerinin öğretilmesine yönelik yurt içinde düzenlenen (çevrimiçi etkinlikler dâhil) etkinliklere destek sağlanmaktadır.
Başvuru Koşulları
Etkinlik yürütücüsünde ve eğiticilerde aranan koşullar
- Etkinlik Yürütücüsünün üniversitede görevli öğretim üyesi olması ve TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen ulusal ve uluslararası projelerden (ikili ve çok taraflı uluslararası projeler, COST vb.) en az birinin yürütücülüğünü/alt yürütücülüğünü yapıyor/yapmış olması,
- Eğiticilerin TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) tarafından desteklenen ulusal ve uluslararası projelerden (ikili ve çok taraflı uluslararası projeler, COST vb.) en az birinin yürütücülüğünü/alt yürütücülüğünü yapıyor/yapmış olması,
- Etkinliğin başlama tarihi ile ilgili başvuru dönemine ait son başvuru tarihi arasında en az 60, en çok 270 günlük bir süre olması, (Etkinlik düzenlendikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.)
- Etkinlik Yürütücüsünün ve eğiticilerin TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
- Bu program kapsamında daha önce destek alan etkinlik yürütücülerinden tekrar başvuru yapanlar için: Etkinliğin bitiş tarihinden itibaren 6 ay geçmiş en son etkinliği esas alınmak üzere; eğitim alan katılımcıların en az %10’unun etkinlik sonrası ilk altı ay içinde TÜBİTAK’a 1. madde kapsamına giren program türlerinde proje sunmuş olması* (İlk kez başvuran etkinlik yürütücülerinde, 01.03.2020’den önce düzenlenen etkinliklerin yürütücülerinde, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen veya doğrudan desteklenen etkinliklerde bu koşul aranmaz).
*01.03.2020’den sonra düzenlenen etkinliklerin yürütücüleri bu koşulu sağlayamazsa etkinlik bitiş tarihinden itibaren 1 yıl boyunca bu programa başvuru yapamazlar.
Katılımcılarda aranan koşullar
- Doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik derecesine sahip olması, doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik öğrencisi olması durumunda ise doktora yeterliğini almış olması,
- Etkinliğe bir proje önerisi ile katılıyor olması,
- Etkinlik yürütücüsünde ve eğiticilerde aranan koşulların 1. maddesi kapsamına giren projelerden herhangi birini yürütmüyor/ yürütmemiş olması, (Daha önce TÜBİTAK’a proje sunmuş katılımcı olması tercih edilir.)
- Daha önce bu program kapsamında desteklenen bir proje eğitimine katılmamış olması,
- Katılımcıların TÜBİTAK ARBİS veri tabanına kayıtlı olması,
Etkinliğin planlanmasında aranan koşullar
- Katılımcı sayısının en az 15 kişiden oluşması,
- Etkinlik programının birbirini takip eden günler şeklinde planlanması,
- Etkinlik yürütücüsünün başvuruya konu etkinliği gerçekleştireceğine dair resmi yazı alınması. (Üniversitelerde ve bağlı Hastane/Enstitülerde vb. Kuruluşlarda Rektör veya yetki verdiği Rektör Yardımcısı; Üniversitelere Bağlı Olmayan Araştırma Merkezlerinde/Enstitülerinde Merkez Başkanı/Enstitü Müdürü; Üniversitelere Bağlı Olmayan Hastanelerde Hastane Yöneticisi/ Başhekim veya yetki verdiği Başhekim Yardımcısı tarafından imzalanması gerekmektedir. Yazı içeriğinde etkinlik yürütücüsünün ve etkinliğin ismi açıkça belirtilmelidir.)
Etkinlik Süresi: Düzenlenecek etkinliğin süresi 3 günü geçemez.
Destek Verilecek Etkinlikler
Türkiye’de yerleşik Üniversiteler/Araştırma Kuruluşları tarafından belirli bir bilim alanında düzenlenen, yeterliliğini almış ve tez önerisi kabul edilmiş doktora öğrencileri ile herhangi bir kurumda çalışan doktora/sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık derecesine sahip araştırmacılara yönelik teorik ve pratik uygulamaları içeren proje yazma eğitim programlarının uygulandığı etkinlikler desteklenir.
Başvuru Adresi: http://e-bideb.tubitak.gov.tr/
Başvuru Belgeleri: Etkinlik bilgileri formu, (etkinliğin amacı ve kapsamı, katılımcı listesi veya kriterleri, etkinliğin ve konaklamanın yapılacağı yer bilgisi, ayrıntılı etkinlik programı ve bütçesi, değişiklik bildirim formu, önceden yapılmış etkinliklere ilişkin bilgi, etkinliği destekleyen/etkinlikte işbirliği yapılan kuruluş bilgisi vb.)
Destek Üst Limiti: 195.000 TL
Bu programda; etkinlik yürütücüsü ücreti, yardımcı personel ücreti, ders ücretleri, etkinlik yürütücüsü, eğiticiler, yardımcı personeller ve katılımcılar için yol, iaşe, konaklama giderleri ve organizasyon giderleri için destek sağlanır.
2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programına ilişkin ayrıntılı bilgi için tıklayınız.