26 Kasım 2024 Salı
Çağrının Amacı ve Kapsamı
TÜSEB tarafından açılan çağrının amacı, çağrı metninde belirtilen başvuru alanları ile ilgili insan sağlığına yönelik sorunlara çözüm getirecek bilimsel yaklaşımları desteklemektir. Böylece akademisyenlerin ve uzmanların proje yürütücüsü de olacak şekilde akademik çalışmalarına ve bilimsel araştırmalarına olanak sağlamayı hedeflemektedir. Çağrı kapsamında, proje önerilerinin, öncelikli olarak ürün geliştirmeye yönelik öncü çalışmaları içermesi beklenmektedir. Projelerin çıktılarının doğrudan ya da dolaylı olarak fikirden ürüne giden bir yola katkıda bulunmayı hedefliyor olması proje desteği için öncelik olacaktır.
Başvuru Alanları
1. Aşı Geliştirmeye Yönelik Temel Araştırmalar
2. Biyoinformatik
3. Biyomalzeme
4. Tanı Kitleri
5. Tıbbi Cihaz Teknolojileri
- Acil Sağlık Teknolojileri
- Askeri Sağlık Teknolojileri
- Engelli Bireyler İçin Destekleyici Teknolojiler
- Evde Bakım Hizmetlerine Yönelik Teknolojiler
- Medikal Robotik
- Protez ve Ortez Teknolojileri
- Rehabilitasyon Teknolojileri
- Mevcut Bir Tıbbi Malzemenin Geliştirilerek İyileştirilmesi
- Yeni Bir Tıbbi Malzeme Fikri
6. Sağlıkta Dijital Dönüşüm Alanı
- Giyilebilir Sağlık Teknolojileri
- Klinik Karar Destek Sistemleri
- Sağlık Veri Araştırmaları ve Yapay Zekâ Uygulamaları
- Sağlıkta Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları
7. Sağlık Tesislerinde Kullanıma Yönelik Yapay Doku ve Doku Mühendisliği Çalışmaları
8. Nadir ve Tanısız Hastalıkların Teşhis veya Tedavileri
Projelerde Görev Alabilme Şartları Nelerdir?
- Başvuru sahibi aynı dönem içinde birden fazla projeye yürütücü olarak başvuru yapamaz ve aynı proje ile kendi kurumu hariç destek alması durumunda bu durumun şeffaflık beyanı ile bildirilmesi gereklidir.
- Kamu kurum ve kuruluşlarının en üst düzey yöneticileri, vekil ve yardımcıları (Rektör, Rektör Yardımcısı, Başhekim, Başhekim Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı vb.); başvuru sırasında görevlerinin devam etmesi durumunda projede yürütücü olarak görev alamazlar.
- Proje yürütücüsü ve araştırmacıların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekir. Yabancı uyruklu bir kişi, kamu kurum ve kuruluşunda görev yapmak koşulu ile projede yürütücü veya araştırmacı olarak görev alabilir. Danışmanlar için ikamet ve T.C. vatandaşı olma şartı aranmaz.
- Kamu kurum ve kuruluşları veya yükseköğretim kurumlarında yürütülecek projelerde, proje yürütücüsünün söz konusu kurum ve kuruluşun kadrolu personeli olması gerekir. Kadrosu yükseköğretim kurumlarında olanların; 3/7/2014 tarihli ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile kurulan araştırma merkezlerinde, teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan kuruluşlarda veya Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamında görev yapmaları durumunda, proje yürütücüsü kamu kurum ve kuruluşlarda kadrolu personel olması şartı aranmaz.
- Vakıf yükseköğretim kurumlarında yürütülecek projelerde, proje yürütücüsünün kurumun tam zamanlı çalışanı olması gerekir.
- Proje yürütücüsünün yükseköğretim kurumları, araştırma enstitüleri/merkezleri ile eğitim ve araştırma hastanesi personeli olması durumunda en az doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip olması gerekir. Belirtilen kapsamın dışında kalan kamu kurum ve kuruluşu personelinin, proje konusu ile ilgili alanda en az 4 (dört) yıllık lisans mezunu olması gerekir.
- Türkiye’de yerleşik yükseköğretim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları veya araştırma enstitüleri/merkezleri proje yürütücüsü kuruluş olabilir.
- Araştırmacıların, başvuru yapabilecek kurum/kuruluşların en az lisans mezunu olan kadrolu personeli olmaları gerekir.
- Bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışmayan emekli kişiler proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. Emekli olan kişilerin, emekli olduklarına dair belge ibraz etmeleri gerekmektedir.
- Proje değerlendirme/izleme sürecinde görev alan kişi, değerlendirdiği/izlediği projede veya değerlendirdiği projenin kendisine önerilmesi durumunda önerilen projenin çalışma ekibinde yer alamaz.
- Proje bitiminde yapılan çalışmalar proje bitimini takiben en geç bir yıl içerisinde en az ulusal kongrede bildiri olarak sunulmalıdır.
Proje Süresi: Ek süre dahil en fazla 1 (bir) yıldır.
Proje Bütçesi: Ek ödenek dahil en fazla iki yüz elli bin (250.000,00) TL olabilir.
Başvuru Süreci
Proje çağrısına başvuru iki aşamalı olarak gerçekleştirilecektir.
- Ön Başvuru: Proje önerisine ait başlık, özet, anahtar kelime, iş paketi, proje süresi ve proje bütçesi vb. bilgilerin yer aldığı kısa proje başvurusudur. Ön başvuruya hazırlık için çevrim dışı başvuru şablonunu kullanabilirsiniz.
- Kapsamlı Başvuru: Proje başvurusunun detaylı olarak yapıldığı başvurudur. Geçmeye hak kazanan projelerin detaylı (Kapsam, yöntem, detaylı bütçe kırınımları vb.) şekilde tbys.tuseb.gov.tr üzerinden başvuruları alınacaktır.
Ön Başvuru İçin Tarih Aralığı: 02.12.2024 – 03.01.2025
İkinci Aşama Başvurusu İçin Tarih Aralığı: 23.12.2024 – 14.02.2025
Çağrıya ilişkin ayrıntılı bilgi için tıklayınız.