Uygulamalı Kuantum Teknolojileri Konulu Eureka Network Çağrısı

26 Nisan 2024 Cuma

Eureka Network projeleri kapsamında açılan Uygulamalı Kuantum Teknolojileri konulu uluslararası çağrıda en az iki EUREKA üyesi ülkeden (en az biri AB üyesi ya da Ufuk Avrupa Asosiye ülkesi olmak kaydıyla) kuruluşun yer aldığı uluslararası Ar-Ge projeleri aracılığıyla, piyasaya sürülebilecek ürün, süreç ya da hizmet ortaya koyulabilmesi amaçlanmaktadır. 

Çağrının Amacı
Kuantum teknolojisi, kuantum bilgi işlemenin bireysel yöntemlerinden, algoritmalara ve çeşitli uygulamalar için kuantum bilgisayarların kullanımına kadar pek çok teknoloji katmanını içermektedir. Mevcut teknolojilerden daha iyi performans gösteren veya hızlandıran kuantum teknolojileri geliştiren ve endüstri, bilim ve toplumla ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunan kuruluşların desteklenmesi çağrının temel amacını oluşturmaktadır.

Çağrının Odak Alanları
Çağrı kapsamında, proje önerileri aşağıda yer alan odak alanları kapsamında olabilmekle birlikte kuantum teknolojilerinin sadece bu alt başlıkları ile sınırlı değildir.
  • Kuantum hesaplama
  • Kuantum simülasyonu ve yığın seviyeleri
  • Kuantum iletişimi ve siber güvenlik
  • Kuantum algılama ve metroloji

Kimler Başvurabilir?
1719-Eureka Kuantum Teknolojileri kodlu çağrıya;
  • Ülkemizden sermaye şirketi statüsündeki firmalar, 
  • Yükseköğretim kurumları,
  • Kamu araştırma merkez ve enstitüleri,
  • Eğitim ve araştırma hastaneleri ve
  • 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapıları başvuruda bulunabilir.
Çağrı kapsamında yükseköğretim kurumları, kamu araştırma merkez ve enstitüleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ve 6550 sayılı kanun kapsamındaki araştırma altyapıları çağrıya tek başına başvuruda bulunamazlar. İlgili kurumların başvuruları en az bir sermaye şirketi ortaklığında kabul edilir. Bu çağrı kapsamında sunulan projelerde sermaye şirketi Yürütücü Kuruluş (Muhatap Kuruluş) olmalıdır.
Proje başvurusu yapılabilmesi için, sermaye şirketi statüsünde bulunan her bir kuruluşta proje konusu ile ilgili en az lisans derecesine sahip asgari bir proje personelinin, üniversite veya eğitim ve araştırma hastaneleri için ise doktora/tıpta uzmanlık derecesine sahip en az bir proje personelinin bulunması zorunludur. 

Çağrı Başvuru Süreci
Başvurular uluslararası ve ulusal olmak üzere iki aşamalı olarak yürütülecektir.

1. Aşama/Uluslararası Başvuru: Tüm ortaklar, çağrı web sayfasında bulunan Eureka proje başvuru formunu çevrim içi olarak doldurmalıdır (https://eureka.smartsimple.ie/s_Login.jsp). Her başvuru, bu başvuruda yer alan ülkelerin ulusal Eureka ofisleri tarafından ön değerlendirmeye tabi tutulacaktır.  Ön değerlendirme süreci 14 Mayıs 2024’te tamamlanacak olup, uygun bulunan projeler ulusal başvuru yapmak üzere davet edilecektir.
2. Aşama/Ulusal Başvuru: Türkiye’den katılımcıların uluslararası başvuru formuyla birlikte TÜBİTAK 1719-Eureka Kuantum Teknolojileri ulusal çağrısına 6 Haziran 2024 tarihine kadar ulusal başvurularını yapmaları gerekmektedir (https://eteydeb.tubitak.gov.tr/prodis.htm).

Proje Bütçesi:
İlgili çağrıya başvuru yapacak projeler için (Türk proje ortakların) proje bütçesi 500.000 Avroyu geçemez. Türk kurum/kuruluşlarının yapacağı ortaklı proje başvurularında ise proje bütçesi en fazla 750.000 Avrodur. Sermaye şirketi dışındaki kurumların bütçesi toplam proje bütçesinin en fazla %50’si kadar olabilir ve projedeki toplam bütçesi 250.000 Avroyu geçemez.

Proje Süresi: En fazla 36 ay

Çağrı Takvimi
Uluslararası Çağrı Açılış Tarihi: 1 Şubat 2024
Uluslararası Çağrı Kapanış Tarihi: 9 Mayıs 2024 (GMT:14.00)
Ulusal Çağrı Açılış Tarihi: 9 Mayıs 2024
Kuruluş Bazlı Ön Kayıt için Son Tarih: 5 Haziran 2024 (Saat: 23.59 TR saati)
Ulusal Proje Başvuruları Son Tarih: 6 Haziran 2024 (Saat: 23.59 TR saati)
Değerlendirme Süreçlerinin Tamamlanması: Aralık 2024

Ayrıntılı bilgi için
tıklayınız.