Ufuk Avrupa Programı DUT 2024 Çağrısı

10 Eylül 2024 Salı

Ufuk Avrupa Programı kapsamında projelendirilen Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı (Driving Urban Transitions to a Sustainable Future Partnership (DUT) 2024 Çağrısı ile şehirlerin daha sürdürülebilir bir ekonomiye ve işlevselliğe geçişlerine yardımcı olmak için kentsel zorlukları ele alan uluslararası araştırma ve/veya yenilik projeleri desteklenecektir. Stratejik kentsel araştırmadan, uygulamalı kentsel araştırmaya ve kentsel yeniliklerin uygulamasına kadar çeşitli faaliyetleri destekleyecek çağrılar, disiplinler arası çalışmalara açıktır.

DUT 2024 yılı çağrısında Türk araştırmacılar TÜBİTAK - 1071 Uluslararası Araştırma Fonlarından Yararlanma Kapasitesinin ve Uluslararası Ar-Ge İşbirliklerine Katılımın Artırılmasına Yönelik Destek Programı kapsamında desteklenecektir. 

Çağrı Konuları
Ortaklık çağrılarını “Geçiş Yolları (Transition Pathways-TP)” adı verilen üç temada gruplandırılmıştır: 
15mC topic 1 – Advancing urban mobility: innovations for inclusive and youth-centric mobility systems?
15mC topic 2 – Reconsidering urban mobility systems: towards system innovation and proximity policies for sustainable city regions?
15mC topic 3 – Evidence for the urban mobility transition: data and indicators for effective decision-making?


Pozitif Enerji Bölgeleri Geçiş Yolu (PED) Positive Energy Districts Transition Pathway
PED topic 1 – Local PEDs in a multi-level perspective
PED topic 2 – Towards the climate-neutral city: PEDs, system integration and urban strategies
PED topic 3 – Managing the urban energy transition: data management and decision support systems


Döngüsel Kent Ekonomileri Geçiş Yolu (CUE) Circular Urban Regenerative Economies Transition Pathway
CUE topic 1 – Creating a new paradigm for urban water cycles?
CUE topic 2 – Circular models for regenerating, repurposing, protecting and conserving urban space for biodiversity?
CUE topic 3 – Multi-city strategies for circular urban economy monitoring and management

Kimler Başvurabilir?
Bu çağrı kapsamında;
  • Yükseköğretim Kanunu kapsamında yer alan yükseköğretim kurumları, 
  • Eğitim ve araştırma hastaneleri, 
  • Kamu kurum ve kuruluşları, 
  • Sektör ve büyüklüğüne bakılmaksızın firma düzeyinde katma değer yaratan ve ticaret sicil belgesi olan Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri (özel kuruluşlar) başvuru yapabilir.
Proje yürütücülerinin;
  • Üniversite personeli olmaları durumunda doktora/tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta, veteriner hekimlikte uzmanlık/sanatta yeterlik derecesine sahip olmaları gerekmektedir. 
  • Kamu kurumları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.
  • Projenin yürütüleceği kurumun (yükseköğretim kurumları, kamu kurumları veya özel kuruluşlar) kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
Proje ekibinde yer alacak araştırmacı veya danışmanların;
  • En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli (emekliler ve herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmayan doktora sonrası araştırmacılar hariç) olmaları gerekmektedir.
Proje Süresi: En fazla 36 ay

Proje Bütçesi: Bir proje kapsamında TÜBİTAK’tan talep edilen katkı Kurum Hissesi ve Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) hariç;
  • Proje başına 230.000 Avro’yu, 
  • Yürütücü kuruluş başına;
    • Yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları için konsorsiyumda proje ortağı olmaları durumunda 100.000 Avro’yu, uluslararası konsorsiyumun koordinatörü olmaları durumunda 125.000 Avro’yu
    • Özel kuruluşlar için 230.000 Avro’yu aşamaz.
Başvuru Süreci ve Çağrı Takvimi
Çok ortaklı uluslararası konsorsiyumlar tarafından sunulacak proje önerilerinin destekleneceği DUT 2024 Çağrısı iki aşamalı başvuru sürecine sahiptir. Uluslararası hakem kurulu tarafından değerlendirildikten sonra, desteklenmeye hak kazandığı ilan edilen projeler, ortaklığa katılan ülkelerin ulusal fonlama kuruluşları tarafından finanse edilecektir.


Çağrıya ilişkin ayrıntılı bilgi için
tıklayınız.

TÜBİTAK tarafından 17 Eylül 2024 tarihinde çevrimiçi bir Ulusal Bilgilendirme Günü düzenlenecektir. Etkinlikte, ortaklık yapısı, başvuru koşulları, dikkat edilmesi gerekenler, başarılı projeler için ipuçları, TÜBİTAK 1071 programı ulusal başvuru süreçleri, bütçe ve ödeme detaylarından bahsedilecektir. Kayıt için lütfen 
tıklayınız